Su Stresi Tanımı
Su Stresi Tanımı
Su Kıtlığı Çeken Ülkeler Su Stresi Yaşıyor!

Dünyada su kıtlığı, her geçen gün daha büyük boyutlara ulaşıyor. Su kıtlığı zaten her kıtayı etkiliyor. Su kullanımı, son yüzyılda küresel olarak nüfus artış oranının iki katından daha fazla artmaktadır ve artan sayıda bölge, özellikle kurak bölgelerde, su hizmetlerinin sürdürülebilir bir şekilde sunulabileceği sınıra ulaşmaktadır.

Dünyanın yüzde 70'i suyla kaplı ve bu suyun miktarı 1,386,000,000 km³. Bu miktar değişmediği halde su sorunu neden kaynaklanıyor? Bununu cevabı öncelikle bu suyun %97.5’inin tuzlu su olması… Kalan miktardaki tatlı su ise kuraklıklar, nüfus artışı, küresel ısınma gibi sebepler yüzünden insanlığa yetmeme problemiyle karşı karşıya. 2000 ile 2050 yılları arasında suya olan talebin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Tatlı suyun yüzde 70'i tarımda kullanılıyor. Artan nüfusu beslemek için gıda üretimi 2035'e kadar yüzde 69 artacak. Ayrıca elektrik enerjisi üretiminde soğutucu olarak da su kullanılıyor ve bu enerjinin yüzde 20 oranında artması bekleniyor.

Nehirler, göller ve akiferler kuruyor veya kullanılamayacak kadar kirlenmiş durumda. Dünyadaki sulak alanların yarısından fazlası ortadan kayboldu. İklim değişikliği, dünyadaki hava ve su kalıplarını değiştirerek, bazı bölgelerde kıtlıklara ve kuraklıklara, diğerlerinde sellere neden oluyor.

Günümüzdeki problemi Birleşmiş Milletler verileriyle özetlemek gerekirse:

Dünyada 2 milyardan fazla insan yüksek su stresi yaşayan ülkelerde yaşıyor.

2040 yılına kadar, dünyada 18 yaşın altındaki çocuklardan dörtte birini-yaklaşık 600 milyonun-aşırı yüksek su stresi olan bölgelerde yaşayacağı tahmin edilmektedir.

Dünya çapında 700 milyon kişi 2030 yılına kadar yoğun su kıtlığı sebebi ile yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalabilir.

Dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisini temsil eden yaklaşık 4 milyar insan, yılın en az bir ayında şiddetli su kıtlığı yaşamaktadır.

Günümüzde dünyanın en büyük yer altı suyu sistemlerinin üçte birinde su sıkıntısı görülmektedir.

Küresel nüfusun neredeyse yarısı yılda en az bir ay potansiyel su sahası bölgelerinde yaşıyor ve bu 2050'de yaklaşık 4.8-5.7 milyara yükselebilir. Etkilenen insanların yaklaşık %73'ü ise Asya'da yaşıyor (2050'ye kadar% 69).